28 DISEMBER 2020
Marzipan
Christmas Kringle (Juleskringle)
⭐⭐⭐⭐⭐ 30 Penilaian | 24 Ulasan | 15 Gambar
Roti
tabung marzipan ini adalah KEUTAMAAN untuk musim Krismas, dan makan malam
tradisional tidak akan lengkap tanpa Kringle Krismas ini untuk pencuci mulut.
Ini mungkin kelihatan rumit pada pandangan pertama, tetapi jika anda mengikuti
resipi langkah demi langkah, sebenarnya sangat mudah dan anda akan memukau
keluarga anda dengan pencuci mulut yang indah ini. Ini adalah makanan yang mewah.
Selalunya duit syiling tersembunyi di kringle dan dianggap bahawa pencari akan
mendapat keberuntungan untuk tahun yang akan datang. Oleh itu, dianggap sebagai
nasib buruk untuk tidak menikmati Krismas!
Bahan-bahan
⬜½ cawan susu suam
⬜1 sudu besar gula putih
⬜1 (.25 auns) sampul yis
kering aktif
⬜1 cawan krim pekat
⬜3 ½ cawan tepung serba
guna
⬜¼ cawan gula putih
⬜1 sudu teh garam
⬜1 sudu teh kapulaga
⬜½ cawan mentega
⬜1 (8 auns) dapat pes
badam
⬜½ cawan badam dihiris
hancur
⬜½ cawan gula putih
⬜1 sudu teh kayu manis
⬜1 sudu teh ekstrak badam
⬜1 biji telur putih, pukul
⬜½ cawan badam yang
dihiris
Cara-Cara
☑️Langkah 1
Dalam
mangkuk kecil, kacau susu dan gula. Taburkan yis ke atas dan biarkan selama 10
minit untuk larut. Kacau krim.
☑️Langkah 2
Dalam
mangkuk yang terpisah, kacau tepung, gula, garam dan kapulaga. Potong mentega
menggunakan pengisar pastri atau cubit dengan jari anda sehingga menjadi
tekstur sederhana. Kacau adunan ragi hingga sebati. Tepuk bola, ratakan
sedikit, kemudian bungkus dengan bungkus plastik. Sejukkan selama 12 hingga 24
jam.
☑️Langkah 3
Untuk
membuat isi, campurkan pes badam, badam, gula, kayu manis dan ekstrak badam
menggunakan pengadun elektrik sehingga sebati. Ia akan menjadi hancur.
☑️Langkah 4
Gulungkan
adunan sejuk ke dalam segi empat panjang 2 inci dan panjang 24 inci. Lebarkan bahagian
isi ke dalam sisi 2 inci dan gulung ke dalam tiub. Tutup permukaan atasdengan
gula, dan gulung tiub adunan ke dalam gula sehingga dilapisi dengan teliti.
Gulung dan rentangkan doh sehingga membentuk tali panjang sekitar 40 inci.
Letakkan di atas lembaran penaik yang dibarisi dengan perkamen dan bentuk
menjadi bentuk pretzel.
☑️Langkah 5
Sapu
bahagian atas pretzel dengan putih telur dan taburkan dengan badam. Tutup
dengan tuala secara longgar dan biarkan selama 45 minit.
☑️Langkah 6
Panaskan
ketuhar hingga 375 darjah F (190 darjah C). Bakar kringle di dalam ketuhar yang
telah dipanaskan hingga coklat keemasan, 25 hingga 30 minit. Potong ke dalam
kepingan untuk dihidangkan.
Fakta
Pemakanan
Setiap
hidangan:
397
kalori; protein 6.8g; karbohidrat 49.3g; lemak 19.8g; kolesterol 38.7mg;
natrium 213.9mg.
💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛
RUJUKAN:
Allrecipes
(2020). Marzipan Christmas Kringle (Juleskringle). Diakses pada 28
Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/139544/marzipan-christmas-kringle-juleskringle/.
GAMBAR KEHADIRAN MINGGU 10
Comments
Post a Comment