28 DISEMBER 2020
Labu Sufganiot dengan Jeli
Kranberi
⭐⭐⭐⭐⭐2 Penilaian | Ulasan | 3
Gambar
Saya ingin menggabungkan rasa Kesyukuran untuk donat
Hanukkah. Doh ini sangat memaafkan, dan akan bertahan di dalam peti sejuk,
dibungkus dengan baik, selama 3 hari. Ini menjadikannya mudah untuk memecah
resepinya secara berkumpulan dan menggoreng donat apabila ia sesuai untuk anda.
Ini menjadikan sarapan atau pencuci mulut yang hebat! Cukup kira-kira dua
setengah dozen, bergantung pada pemotong anda.
Bahan-bahan
Doh
Donut:
⬜ ½ cawan mentega tanpa garam
⬜ ¾ cawan susu mendidih
⬜1 cawan puri labu dalam tin
⬜ ¾ cawan gula putih
⬜ 2 biji telur
⬜ 1 kuning telur
⬜ 5 cawan tepung serba guna yang tidak dikisar
⬜ 1 (.25 auns) paket yis segera
⬜ 1 ¼ sudu teh garam
⬜ ½ sudu teh serbuk halia
⬜ ½ sudu teh serbuk kayu manis
⬜ ¼ sudu teh serbuk pala tanah
⬜ ⅛ sudu teh serbuk allspice
Inti:
⬜ 1 (14 auns) tin sos kranberi jeli
⬜ ⅓ cawan air
⬜ Minyak sayuran 1 liter untuk menggoreng
⬜ 1 biji telur putih
⬜ 1 sudu teh air
⬜ ½ cawan gula putih, atau mengikut keperluan
⬜ ¼ cawan gula gula, untuk taburan
Cara-Cara
☑ Langkah 1
Masukkan mentega ke dalam mangkuk
pengadun berdiri. Tuangkan susu panas ke atas mentega; kacau sekali-sekala
sehingga mentega cair. Pukul puri labu, 3/4 cawan gula putih, telur, dan kuning
telur ke dalam campuran susu.
☑ Langkah
2
Dalam mangkuk yang lain,
campurkan tepung, yis, garam, halia, kayu manis, dan serbuk allspice. Dengan
menggunakan pemukul automatik, campurkan kira-kira 4 cawan campuran tepung
dengan kelajuan rendah. Gaulkan bahagian bawah mangkuk dan di bawah dayung.
Masukkan baki tepung dan gaul, gaulkan bahagian bawah, dengan kelajuan rendah
hingga disebatikan sepenuhnya. Doh akan jadi sangat basah, hampir biskut-doh
teksturnya; jangan risau, ia akan menyerap kelembapan ketika dibiarkan
seketika.
☑ Langkah 3
Pindahkan doh ke
dalam mangkuk yang sudah diminyak. Tutup mangkuk dengan bungkus plastik yang
dilapisi ringan dengan semburan masakan. Sejukkan sekurang-kurangnya 5 jam atau
semalaman
☑ Langkah 4\
Campurkan sos kranveri dalam tin dengan 1/3 cawan
air dalam periuk kecil. Hancurkan sos sedikit dengan sudu. Panaskan, tutup, di
atas api sederhana-rendah, kacau sekali-sekala, sehingga sos kranberi mencair,
kira-kira 25 minit. Tuangkan ke dalam mangkuk dan sejukkan.
☑ Langkah 5
Letakkan
doh di permukaan meja yang ditepung rata. Bentuknya menjadi bola, bahagikan
adunan menjadi dua, dan kembalikan separuh adunan ke mangkuk yang sudah
berminyak. Tutup dengan bungkusan plastik berminyak dan sejukkan. Gulungkan
adunan selebihnya menjadi separuh, tepungkan permukaan meja mengikut keperluan,
hingga ketebalan 1/4 inci. Potong doh membulat dengan pemotong 3 inci.
☑ Langkah
6
Panaskan
minyak dalam penggoreng celur atau periuk besar hingga 375 darjah F (190 darjah
C). Gariskan loyang dengan kertas kertas atau pelapik silikon. Ini akan
mengelakkan adunan melekat dan terkoyak.
☑ Langkah 7
Pindahkan
doh ke loyang yang disediakan secara berpasangan (satu akan menjadi bahagian
atas, yang lain separuh bahagian bawah donat). Kumpulkan sisa-sisa adunan dan
masukkan ke dalam adunan yang disimpan di dalam peti sejuk.
☑ Langkah
8
Pukul
putih telur dengan 1 sudu teh air. Sapu doh yang akan menjadi bahagian bawah
donat dengan putih telur yang dipukul.
☑ Langkah 9
Sudukan 1 sudu teh jeli kranberi ke tengah setiap
doh bawah; susun pusingan kedua di atas dan tekan tepi untuk menutup. Biarkan
donat berehat 20 minit.
☑ Langkah
10
Secara berkumpulan, goreng donat hingga keperangan,
kira-kira 1 1/2 minit setiap sisi. Tiriskan donat di tuala kertas. Tuangkan 1/2
cawan gula putih ke dalam beg atau mangkuk besar; masukkan donat ke dalam gula
untuk dilapisi. Debu donat dengan gula gula sebelum disajikan. Ulangi dengan
adunan yang tinggal.
Nota
Masakan:
Akan ada
banyak jeli kranberi yang tersisa; Saya suka menambahkannya ke yogurt biasa.
Catatan
Editor:
Kami
telah menentukan nilai pemakanan bagi minyak untuk menggoreng berdasarkan nilai
pengekalan 10% selepas memasak. Jumlah yang tepat akan berbeza-beza bergantung
pada masa dan suhu memasak, ketumpatan bahan, dan jenis minyak tertentu yang
digunakan.
Data pemakanan untuk resipi ini merangkumi jumlah penuh jeli kraberi dan gula untuk menghias donat. Jumlah sebenar pengisian dan topping yang digunakan akan berbeza-beza.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan
316
kalori; protein 5.1g; karbohidrat 49.4g; lemak 11.1g; kolesterol 46.4mg;
natrium 217.2mg
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
Comments
Post a Comment