BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

 28 DISEMBER 2020



Ayam Masam-Manis

⭐⭐⭐⭐⭐ 7 Penilaian | 4 Ulasan | 5 Gambar

Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya mesra pan, ayam tidak disalut tepung roti atau digoreng. Masukkan sebilangan besar sos sedap yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, bertahan sehingga satu minggu. Ini juga sos yang enak untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan dengan nasi kukus panas.



Bahan-bahan

2 (8 auns) tin nanas dalam jus

1 lada bel merah, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

1 lada bel hijau, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

½ bawang merah, potong 1 inci

3 sudu besar minyak avokado

garam dan lada hitam tanah secukup rasa

1 paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

air mengikut keperluan

2 sudu tepung jagung

½ cawan gula perang ringan

⅓ cawan cuka beras

3 sudu besar sos tomato

3 sudu besar kicap

1 sudu besar sos bawang putih

1 sudu besar pes halia-bawang putih

⅛ sudu teh serbuk lada putih

 

Cara-Cara

Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).

 

Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan ke dalam mangkuk besar; ketepikan.


Langkah 3

Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak avokado di atasnya dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga disaluti minyak dan perasa, kemudian ratakan dalam satu lapisan pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle pada kepingan lembaran di antara kepingan nanas dan sayur-sayuran.

 

Langkah 4

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam dimasak, kira-kira 25 minit.


Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke dalam mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.


Langkah 6

Tuangkan baki cair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, saus tomat, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.


Langkah 7

Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.


Nota Masakan:

Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa neutral untuk minyak avokado

Untuk menjimatkan masa, selain membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos manis dan masam Asia dalam tin.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg.

 

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

RUJUKAN:

Allrecipes (2020. Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Diakses pada 30 Disember 2020 daripada   Sheet Pan Sweet and Sour Chicken Recipe | Allrecipes



GAMBAR KEHADIRAN MINGGU 10



Comments